Regió7 – dilluns, 23 d’abril de 2007

Prop d’un miler de persones va assistir ahir a la inauguració del Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt, una zona museïtzada a partir de la recuperació del campament republicà que el 1938 es va instal·lar a Pujalt. L’acte va comptar amb la presència del conseller Saura i d’un dels soldats que va viure el campament.

EVA RIPOLL / Pujalt

L’alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, explicava ahir que el Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt “és un homenatge a un testimoni del munt d’històries personals que van conviure a la base d’instrucció creada pel XVIII Cos d’Exèrcit” l’any 38 en aquest municipi de l’Alta Anoia. Després de cinc anys de feina, Pujalt ha recuperat les restes d’aquell campament per mostrar com hi vivien els soldats republicans.

A la inauguració hi van assistir Manel López, que havia estat al campament republicà com a soldat. Esplicava que guarda un bon record de la seva estada al campament: “vaig passar-hi tres mesos després de passar pels fronts de l’Ebre i del Segre, de quedar ferit i passar per alguns hospitals, i aquí vaig estar quasi de vacances. Jo vaig ser un dels que vam construir la base, on ens recuperàvem per tornar al front fins que vam sentir les canonades i van haver d’evacuar el poble“.

La multitud que va assistir a l’acte, així com el conseller d’Interior i Relacions Institucionals, Joan Saure, va poder veure ahir les restes recuperades del que havia estat la vida de Manel López i els seus companys a Pujalt. El memorial s’estructura en dues rutes. Primer, van fer un recorregut senyalitzat pels carrers de Pujalt, on hi havia distribuïts els diferents serveis de la base entre les edificacions existents l’any 1938 i conservades avui, com l’hogar del soldado, l’habitatge del comandant, el taller de reparació de vehícles, els magatzems d’intendència i de roba, l’hospital, el centre cultural, les oficines militar, la casa de refugiats, la presó, la biblioteca i la sabateria.

Els presents tambe van poder fer la segona ruta enllestida al bosc dels Obacs, on van visitar barracons, latrines, l’interior de refugis antiaeris, de polvorins, tendes de campanya de  tipus suís  -còniques-, defenses antiaèries amb búnquer de guàrdia i municionament, trinxeres i l’emplaçament d’una metralladora antiaèria o habitatges semisoterrats.

Nous treballs

L’alcalde va assenyalar que aquests recorreguts són nomès la primera fase del Memorial de l’Exèrcit Popular i va avançar que aquest estiu continuaran els treballs durant dos mesos per recuperar més refugis i barracons. Igualment, l’any vinent preveuen posar en marxa una nova fase del memorial, que ha de culminar amb la construcció d’un centre on hi hagi una exposició permanent de material i espais per a la realització d’activitats didàctiques i de recerca.